Hakkımızda

DERNEĞİMİZ

Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ekolojik yaşam pratikleri konusuna merak duyan ve çoğunluğu akademisyenlerden oluşan bir grup tarafından 31 Aralık 2013 tarihinde kurulmuştur ve kayıtlı olarak 35 üyesi bulunmaktadır.

Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin temel amaçlarından biri, doğayı daha iyi kavramak ve doğayla uyumlu ekolojik yaşam pratiklerini hayata geçirmektir. Bu amaçla, Akdeniz bölgesinin ortak ürünü ve bölgedeki uygarlıkların ortak değerlerinden biri olarak kabul edilen, aynı zamanda barışın ve dostluğun en önemli sembollerinden olan zeytin; Zeytince’nin doğa ile olan ilişkisini kuran, derneğin üretimle ve toprakla olan bağını kuvvetlendiren bir sembol olarak benimsenmiştir.

“Zeytin, Uygarlık ve Yelken”

Derneğin İlk Faaliyet Yılında...

… dernek üyelerinin grup içi eğitimlerine ağırlık verilmiş ve bu alanda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Sağlıklı Gıda ve Sağlıklı Gıdaya Erişim, Zeytin’in Kimyası ve Bileşenleri, Zeytinyağı Tadım Eğitimleri, Budama ve Sıkım gibi çok sayıda eğitim organize edilmiştir. Ege’de Atölye’nin 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde düzenlediği, yurtiçi ve yurt dışından zeytin konusuna ilgi duyan çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve öğrencinin katılımıyla gerçekleşen “Zeytin 2014” programında Zeytince de yer almıştır. 2015 yılında Yeni Foça’da gerçekleştirilen “Zeytin, Uygarlık ve Yelken” konulu seminerde hem öğretmek hem de öğrenmek üzere katkı verilmiştir.

 

Bunlarla beraber, ekolojik yaşam pratiklerine ilişkin öğrenme sürecinde, Doğa Okulu, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Marmariç, Adatepe Taş Mektep, Nesin Matematik Köyü gibi pek çok sivil toplum kuruluşu ve dernek ile temasa geçilmiş, ziyaretler gerçekleştirilmiş ve bu derneklerin düzenledikleri faaliyetlere katılım sağlanmıştır. Zeytince’nin kendi yolunun oluşmasında bu topluluklar esin kaynağı olmuştur.

2015 yılında

Belediye İşbirliği...

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Efes – Mimas Yolu Kültür Rotası Projesi’nde, Zeytince’den Prof. Dr. R. Funda Barbaros ve Ertan İplikçi’nin koordinasyonunda “Zeytin Yolu”nun oluşturulması konusunda gönüllü olarak çalışmış, Yarımada Bölgesi’nin zeytin envanterinin oluşmasına katkı sağlamıştır. Selçuk, Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde toplam 75 köyde yürütülen saha çalışmaları sırasında kadim zeytin ağaçları ve geleneksel zeytinyağı işlikleri, antik değirmenler tespit edilmiştir. Bu çalışma, kendini kadim toplumların bu günkü mirasçıları olarak gören Zeytince için de “insan-doğa” ilişkisinin yeniden sorgulanmasına olanak tanımıştır. Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri için, kadim zeytin ağacını, zeytini, geleneksel ve modern üretim tekniklerini tanımak ve onların hikâyesinin içinde olmak başlı başına bir öğrenme süreci olmuştur.

2016 yılında

"Ege Bostanı"

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Tohumlar Kampüse projesi kapsamında, dernek üyelerinin çabaları ve Buğday Derneği ile temasları sonucunda, fakülte öğrencilerinin üretim ve tüketim süreçlerine ilişkin farkındalıklarının artmasını sağlamak amacı ile Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde “Ege Bostanı” kurulmuştur. Bostan çalışmaları devam etmektedir. Ege Bostanı, Prof. Dr. R. Funda Barbaros ve Araş. Gör. Özge Erdölek Kozal tarafından yürütülmektedir.

 

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ders programı içine alınan “Ekolojik İktisat” dersi, dernek üyesi Prof. Dr. R. Funda Barbaros tarafından hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde 2016 yılından itibaren verilmeye başlanmıştır.

 

Uzun yıllardan bu yana Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ders programında “Çevresel Ekonomi” dersi, dernek üyesi Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili tarafından lisans düzeyinde verilmektedir.

Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nden Alp Yücel Kaya, yaklaşık bir yıldan beri Ziraat Fakültesi’nde hâlihazırda uygulanmakta olan sağlıklı gıdaya erişimde Toplum Destekli Tarım projesinin Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki ayağını yürütmektedir. Balıklıova’dan organik tarım kriterlerini sağlayan bir üretici, her hafta belirli bir günde fakülteye gelerek süt, yumurta gibi ürünler ile birlikte kendi yetiştirdiği mevsim sebze ve meyvelerini, toplum destekli tarım grubu üyeleri ile buluşturmaktadır. 

 

Zeytince

Yönetim Anlayışı

Zeytince Derneği faaliyetlerini; yönetim kurulu, danışma kurulu ve denetim kurulu aracılığıyla yürütmektedir. Yönetim Kurulu Başkanlığı her yıl dönüşümlü olarak yapılmaktadır. Dernek Başkanlığı; 2014 yılında Yüksek Lisans öğrencisi Akın Erdoğan, 2015 yılında Yard. Doç. Dr. Dilek Akyalçın Kaya, 2016 yılında Yüksek Lisans öğrencisi Özge Yılmaz tarafından yürütülmüştür. 2017 yılında ise, Yüksek Lisans öğrencisi Aykut Uçar Başkan olarak görev yapmıştır. 2018 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Özge Yılmaz yürütmektedir.

Zeytince Derneği, eğitim, atölye, proje ve sosyal faaliyetleri yoluyla, İzmir yarımadasındaki gençlere ve yetişkinlere yönelik olarak şunları hedeflemektedir.

Zeytince Derneği, eğitim, atölye, proje ve sosyal faaliyetleri yoluyla, İzmir yarımadasındaki gençlere ve yetişkinlere yönelik olarak şunları hedeflemektedir.

Bölgenin doğal ve kültürel mirasının gelişmesine ve korunmasına katkı vermek

Karaburun’da özellikle zeytin ve zeytinyağı üretimini güçlendirmeye katkı vermek

Bölgedeki özellikle gençlerin, kadınların ve yetişkinlerin ekolojik yaşam biçimlerinin hayata geçirilmesi sürecine katkı vermelerine destek olmaktır.

Bizden Haberdar Olun

    İşbirlikçilerimiz

    This site is registered on wpml.org as a development site.